Welke yogales past bij jou?

Aanbod Yogalessen Karibu Yoga

Yoga is er voor jou. Kies daarom een les die aansluit op jouw eigen behoefte. Yoga wordt ook wel de kunst van ontspannen genoemd en is niet bedoeld om jezelf in een houding te wringen of met je neus je knieën aan te raken. Tijdens een yogales mag je voelen dat je beweegt, maar Yoga beoefening mag geen pijn doen of klachten verergeren. Yoga beoefen je altijd binnen je eigen mogelijkheden en grenzen. Yoga nodigt uit om je lichaam en je geest te leren kennen en te weten wat je kan doen of laten om je leven gebalanceerd te leven. In elke yogales is aandacht voor beoefening van lichaamshoudingen (asana), adem (pranayama) en meditatie (pratyahara).

Review Francien 7 mei 2022: Femke is een zorgzame docent en geeft fijne, heldere yoga lessen. De sfeer is warm, welkom en veilig, ook als yoga nog helemaal nieuw voor je is.

Voel je welkom om verschillende lessen uit te proberen of neem contact op als je twijfelt over welke les het beste bij je past. Via ons online registratiesysteem Momoyoga kan je zelf je yoga(proef)les inboeken.

Aanmelden proeflesYogales (om)boeken
Gewrichten, Vitaliteit & Ontspanning

Hatha Yoga - Mild

De milde Hatha Yoga is gericht op een zachtere manier van bewegen. Een milde beoefening van yoga zorgt ervoor dat je je vitaler voelt, pijnklachten verminderen en je meer ontspanning ervaart.  

De Milde Hatha Yoga wordt aangeboden in 2 vormen met speciale aandacht voor:
- Rug, Nek & Schouder 
- Rug & Bekken

In de milde hatha yogales worden alle gewrichten en de rug, de nek en het schoudergebied en/of het bekkengebied in het bijzonder, versoepeld en versterkt. Je ervaart tijdens de verschillende lichaamshoudingen versterking en verzachting. Enerzijds bouw je bijvoorbeeld kracht in de buik en het bekken op om de rug en de romp beter te ondersteunen. Anderzijds leer je ook ontdekken waar je vaak onbewust spieren aanspant die je beter ruimte kan geven, zoals het neerlaten van de schouders of het verzachten van het bekken. Bewustwording van je houding is een belangrijk onderdeel om pijnklachten te verminderen. Je leert hoe meridianen (energiebanen) en de adem je kunnen ondersteunen om ontspanning te ervaren en pijnklachten te verminderen.

Review Ingrid 26 februari 2021: "Een yogaschool die voelt als thuiskomen! Fijne yogalessen, met veel persoonlijke aandacht. Ruim aanbod van verschillende lessen en niveaus. De milde lessen zijn erg geschikt en helpend voor mensen met rug en nekklachten (zoals ik)."

Voor wie?

Deze les is geschikt voor alle leeftijden, ook voor ouderen en mensen die met enige regelmaat ook pijntjes ervaren in hun lijf. De les is ook geschikt voor mensen met chronische hoofdpijnklachten, reumatische klachten, artrose, osteoporose, herstel na hernia, bekkeninstabiliteit, rug-, nek- of schouderproblemen. Ervaring met yoga is niet vereist. Door de opbouw van oefeningen is de les ook toegankelijk voor de meer ervaren beoefenaar.

Aanmelden proeflesYogales (om)boeken
Lenigheid, Kracht & Ontspanning

Hatha Yoga

Yoga wordt ook wel de kunst van ontspannen genoemd. Neem jij de tijd en de ruimte om je leven met aandacht te leven? Of heb je grotendeels van de tijd het gevoel dat je dingen doet op de automatische piloot? Word je uitgerust wakker en val je ontspannen in slaap? Of ben je vaak moe? Ben je blij en tevreden gedurende de dag? Of ervaar je regelmatig een kort lontje of ontevredenheid?

Yoga laat je ervaren om vitaal, fit, tevreden en ontspannen je leven te leven. Hatha yoga is tesamen met Jnana, Raja, Bhakti, Kriya en Karma yoga één van de authentieke yogavorm. Tijdens de Hatha yogales beoefen je lichaamshoudingen met bewustzijn. Iedere asana (lichaamshouding) wordt rustig en met aandacht opgebouwd zodat je steeds je eigen mogelijkheden in een houding leert onderzoeken. Beoefening van verschillende asana’s, vergroten de soepelheid en kracht in je lichaam. De beoefening gaat, net als in het leven zelf, om acceptatie van beperkingen en respecteren van je mogelijkheden. In deze les vergroot je via je lichaamsbewustzijn ook het mentale, geestelijke bewustzijn. Elke les wordt afgesloten met een eindontspanning.

Voor wie?

Deze les is geschikt voor alle leeftijden zonder lichamelijke beperkingen of chronische pijnklachten. Er is geen ervaring met yoga vereist en de les is ook geschikt voor de meer gevorderde beoefenaar omdat de houdingen stapsgewijs worden opgebouwd. Ook geschikt voor mensen met burned-out/ spanningsklachten of mensen die meer bewust in het leven willen staan.

Aanmelden proeflesYogales (om)boeken
Yoga in je eigen vertrouwde omgeving

Online Gentle Yoga

De Coronapandemie heeft gevraagd om een andere manier van meebewegen met de dagelijkse werkelijkheid. Eigenaresse Femke is daarom is het voorjaar van 2020 gestart met het geven van online lessen. Er was een dringende behoefte van cursisten om tijdens quarantaine hun yogalessen te continueren.

Momenteel is er een groep van meer dan 40 trouwe leden die meerdere keren per week een yogales volgen vanuit huis of vanuit hun werkplek of vakantieplek. Beoefenaars vinden het heerlijk om in hun vertrouwde omgeving te kunnen bewegen. Ze kunnen zich beter concentreren, voelen zich vrijer en ervaren nog steeds de deskundige begeleiding van de Femke.

Goed om te weten

Ook voor een online yogales meld je jezelf aan via Momoyoga. Ongeveer 20 minuten voorafgaand aan de les ontvang je via Momoyoga een zoomlink. Via deze link kan je inloggen. De docent is 15 minuten voorafgaand aan de les aanwezig. De les begint op tijd. De online omgeving is veilig omdat Femke alleen geregistreerde deelnemers toe laat in de les. Ook in de online lessen is het mogelijk je vragen te stellen en verdiepende informatie te vragen over de oefeningen. Kan je een keer niet deelnemen in de yogaruimte? Dan mag je de les ook altijd online inhalen.

Review Yolanthe 7 juni 2022: “Wat een geluk heb ik. Ik woon op het platteland van Groningen, geen yoga te bekennen. Toen vond ik een yogajuf in Brabant! Elke week geniet ik van de les van Femke. Ik heb veel yogajuffen en -meesters gehad, maar dit is anders. De combinatie van yoga-oefeningen, meditatie, energetische en spirituele bewustwording is bijzonder. Femke is zacht en heel duidelijk in haar begeleiding. Fijn dat dat werkt, zelfs via het scherm. Ik ben er blij mee!”

Voor wie?

De les is geschikt voor eenieder die in zijn of haar vertrouwde omgeving yoga wil beoefenen. Heb je klachten? Geef dit dan voorafgaand aan de les door aan Femke. De les is ook geschikt voor meer gevorderde beoefenaars omdat de verschillende lichaams-, adem- en ontspanningsoefeningen worden opgebouwd.

Aanmelden proeflesYogales (om)boeken
Vermindering Covid/ COPD klachten, Herstel & Rust

Adem Yoga & Yoga Nidra

Wist je dat een gemiddeld persoon zo’n 15.000 – 25.000 keer per dag ademt? Als we (zonder lichamelijke klachten) volledig ademen kunnen we met 8.00 – 10.000 keer volstaan. Adem voorziet ons niet alleen van zuurstof. In de yogafilosofie is adem meer dan zuurstof alleen, nl. prana oftewel “levenskracht”.

In deze les leer je hoe lichaam, adem en bewustzijn onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Je schakelt als het ware over van een “doe” naar een “zijn” staat. Ieder les begint met een Yoga Nidra. Een systematische ontspanningsmeditatietechniek waarbij je op fysiek, mentaal en emotioneel vlak diepe ontspanning leert ervaren. Femke doceert Yoga Nidra al jarenlang vanuit de authentieke Satyananda methode. Yoga Nidra draagt ook bij aan het realiseren van jouw spirituele groei. In de les is vervolgens aandacht voor kleine bewustzijnsoefeningen die lichaam en adem verbinden en laten samenvallen tot 1 geheel. In deze les leer je ook stapsgewijs beoefening van diverse pranayama (ademtechnieken) ter voorbereiding op pratyahara- (concentratie/ meditatietechnieken). Kortom de focus is op adem en het activeren van het parasympatische zenuwstelsel zodat je volledig kan ontspannen.

Voor wie?

Deze les is voor geschikt voor mensen van alle leeftijden die herstel en rust nodig hebben. De les is ook aan te raden voor mensen die zich willen verdiepen in pranayama (adem) technieken als voorbereiding op meditatie. Mensen met ademklachten zoals COPD, of herstellende van Covid of ziektebehandelingen zijn van harte welkom.

Aanmelden proeflesYogales (om)boeken
Authentieke meditatievorm volgens de Satyananda methode. 

Yoga Nidra

Yoga nidra wordt aangeboden als extra onderdeel in een aantal lessen. Yoga Nidra draagt bij aan volledige ontspanning van lichaam en geest. Wekelijkse beoefening van Yoga Nidra heeft een zeer gunstig effect op algeheel herstel en bevordert je slaappatroon. 

Yoga nidra is erop gericht om weer rust en ontspanning in jezelf te vinden. Yoga Nidra is een systematische ontspanningsmeditatietechniek waarbij je op fysiek, mentaal en emotioneel vlak diepe ontspanning leert ervaren. Onderdeel van Yoga Nidra is het Sankalpa. Middels het Sankalpa kan je jouw eigen spirituele groei verdiepen. Eigenaresse Femke doceert de yoga nidra al jarenlang vanuit de authentieke Satyananda methode. 

Review Marjon 22 maart 2021: “Ik ben een paar jaar geleden bij Karibu yoga begonnen toen het niet zo goed met me ging. Ik sliep slecht en had flink wat lichamelijke klachten. Femke heeft mij met haar yogalessen en yoga nidra als onderdeel daarvan in korte tijd van mijn klachten afgeholpen. Ik kijk nu elke week uit naar de yogales van Femke.”


Voor wie?

Deze les is geschikt voor alle leeftijden en met name ook voor mensen met een ouder wordend lichaam of overgangsklachten. Ook mensen herstellend of tijdens kankerbehandeling of andere ziektebeelden, spanningsklachten of burned-out of mensen met vermoeidheidsklachten en slaapproblemen, hartproblemen of hoge bloeddruk en fibromyalgie zijn welkom. De les past ook voor eenieder die verdieping zoekt in ontspanning, bewustzijn en meditatie en de zin des levens.

Aanmelden proeflesYogales (om)boeken
Volledige voorbereiding op de bevalling en een moment voor jezelf

Zwangerschapsyoga

Gefeliciteerd met je zwangerschap. Elke zwangerschap, ieder lichaam en iedere geboorte is uniek. Wil je op een ontspannen manier je zwangerschap beleven en ervaren hoe je op ontspannen wijze kan bevallen? Of ben je zwanger van een tweede of derde en toe aan een moment voor jezelf en die hummel in je buik?

Tijdens de zwangerschapsyogalessen bij Karibu Yoga leer je alles over de verschillende fasen van de bevalling, lichaamshoudingen om het veranderende lichaam te blijven ontspannen, verschillende houdingen om de weeën op te vangen, baar houdingen, adem- en ontspanningsoefeningen, de invloed van hormonen en de rol van de partner. Ben je zwanger van een tweede, derde of vierde, dan kan het zijn dat je die informatie al hebt en meer op zoek bent naar een momentje voor jezelf. Misschien vind je het dan fijner om deel te nemen aan de adem yoga & yoga nidra les, of de gentle yoga & yoga nidra les. De gentle yoga & yoga nidra les is op dinsdagavond ook te volgen vanuit huis. 

Goed om te weten

Femke heeft een gespecialiseerde zwangerschapsyogaopleiding afgerond en lesgegeven in de zwangerschapsyogaopleiding bij de erkende yogadocenten opleiding Samsara. Afhankelijk van je verzekering krijg je de yogalessen (deels) vergoed omdat Karibu Yoga geregistreerd is bij de zorgverzekeraars met AGB-code 90101845. Kondigt de geboorte zich eerder aan dan verwacht? Dan kan je na je bevalling de lessen opmaken in de reguliere yogalessen.

Voor wie?

Je hebt geen ervaring met yoga nodig en je hoeft ook niet lenig te zijn. Zwangerschapsyoga is toegankelijk voor iedereen; vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot de dag dat je gaat bevallen. Je kan dus ook deelnemen als je geen ervaring hebt met yoga en/of als je klachten hebt zoals bekkeninstabiliteit, rugpijn, hoge bloeddruk of andere zwangerschapskwalen. Yoga helpt om deze klachten te verminderen.

Aanmelden proeflesYogales (om)boeken
Ontdek jouw persoonlijke yoga programma (Sadhana)

Yoga Therapie

Wil je je eigen yoga beoefening verdiepen? Heb je vragen over het verlichten van specifieke klachten? Wil je bewuster in je leven staan en yoga integreren in je dagelijkse leven? Dan is de persoonlijke begeleiding van Yoga Therapie misschien iets voor jou.

Naar aanleiding van jouw vraag op lichamelijk gebied of spirituele groei stelt eigenaresse Femke een persoonlijk programma voor je op. In de yogabeoefening wordt dit ook wel Sadhana genoemd. We zorgen dat het programma afgestemd is op de tijd die je vrij kan maken voor jouw beoefening en past in jouw huidige levensstijl. Zo integreren we yoga in je dagelijkse leven in plaats van dat het weer iets extra’s wordt om te moeten doen. Tussen de sessies door kan je contact met me opnemen als je vragen hebt. Vaak kan je volstaan met 4 – 6 sessies. De meeste mensen vinden het fijn dan 1x per kwartaal of half jaar te onderzoeken of hun Sadhana kan worden aangepast. De begeleiding kan plaatsvinden in de yogaruimte of op locatie.

Review Ed Mulder 3 mei 2022: “Je veel leert over zowel hoe je lichaam werkt en je verstand geestelijke gesteldheid daardoor samengevoegd worden, waardoor je in balans komt. Femke Kroonen van Karibu is een fenomeen op dit gebied!”

Voor wie?

Voor eenieder die een persoonlijke vraag heeft en zich verder wil verdiepen in de beoefening van yoga.

Aanmelden proeflesYogales (om)boeken
Een heerlijk verwen moment voor jou!

Yoga Special 

Een Yoga Special van Karibu Yoga is een puur ontspanningsmoment voor jezelf. Meerdere keren per maand worden er speciale Yoga Specials ingepland met een specifiek thema.

Specials waarin jij jezelf kan onderdompelen zoals:

  • XL Yoga nidra
  • Yoga afgestemd op de verschillende seizoenen met aandacht voor de meridianen
  • Yoga met aandacht voor de Chakra’s
  • Yoga en verdieping van ademoefeningen
  • Yoga en meditatie kan je leren
  • Yoga en verbetering van slaap
  • Yoga en het bekken
  • Yoga en de overgang

En nog veel en veel meer… Heb jij een verzoekje of altijd al meer willen weten over een bepaald onderwerp? Laat het dan gerust aan ons weten. Kijk regelmatig op onze Facebook of Instagram pagina voor de meest recente data.

Review Ingrid 26 februari 2021: “De yoga nidra special is elke keer weer een cadeautje.”

Voor wie?

Voor eenieder die zichzelf een heerlijk ontspanningsmoment gunt en zichzelf wil verdiepen in yoga. Ervaring met yoga is niet nodig. Een waar cadeautje om een keer samen met je moeder, dochter, vriendin, partner of collega te ervaren.

Aanmelden proeflesYogales (om)boeken